[ad_1]
فرارو- یک تیم بین المللی از ستاره شناسان دقیق ترین تصاویر را از بزرگترین موج شوک کیهانی قابل مشاهده از زمین گرفته اند. این امواج ضربهای غولپیکر بسیار بزرگتر از کل کهکشان ما هستند و هنگام برخورد خوشههای کهکشانی در شدیدترین رویدادها از زمان انفجار بزرگ به وجود آمدند.
به گزارش فراار، جهان ما پر از کهکشان هایی است که به طور مساوی توزیع نشده اند، اما در ساختارهای عظیم متمرکز شده اند. بزرگترین آنها شامل هزاران کهکشان به نام “خوشه های کهکشانی” است. گاهی اوقات دو خوشه از کهکشان ها با نیروی گرانش شروع به جذب یکدیگر می کنند که منجر به یک برخورد اجتناب ناپذیر می شود. برخورد خوشههای کهکشانی قویترین رویداد از زمان شکلگیری جهان ماست و میتواند “آتش بازی” تماشایی ایجاد کند که میتوانیم با تلسکوپهای رادیویی مدرن آن را مشاهده کنیم.
وقتی دو خوشه کهکشانی با هم برخورد میکنند، میتوانیم یک جفت موج شوک غولپیکر را ببینیم که در میان خوشههای تازه تشکیلشده منتشر میشوند، که بسیار شبیه به انفجارهای صوتی ناشی از حرکت یک هواپیمای مافوق صوت هستند. اکنون یک گروه بین المللی از ستاره شناسان در حال انجام دقیق ترین مطالعه در مورد چنین امواج ضربه ای کیهانی هستند که بیش از یک میلیارد سال پیش در اثر برخورد دو خوشه عظیم کهکشانی شکل گرفتند و خوشه ای از کهکشان های Abell 3667 را تشکیل دادند.
پروفسور فرانچسکو دی گاسپرین، استاد دانشگاه هامبورگ و INAF و نویسنده اصلی این مطالعه، گفت: «فرایند بسیار پیچیدهتر از آن چیزی است که در ابتدا فکر میکردیم». امواج ضربه ای به عنوان شتاب دهنده برای ذرات غول پیکر عمل می کنند که الکترون ها را با سرعتی نزدیک به سرعت نور شتاب می دهند. هنگامی که این الکترون های سریع از یک میدان مغناطیسی عبور می کنند، امواج رادیویی را که ما می بینیم ساطع می کنند. شوکها توسط الگوهای پیچیده رشتههای درخشان ایجاد میشوند که موقعیت خطوط میدان مغناطیسی غولپیکر و مناطقی که الکترونها در آن شتاب میگیرند را دنبال میکنند.
این امواج ضربه ای در خوشه های کهکشانی تازه تشکیل شده با سرعتی تا 1500 کیلومتر در ثانیه، معادل 2.5 ماخ، به انتشار ادامه می دهند. این به این معنی است که برای زمانی که شما برای خواندن این جمله صرف می کنید، جبهه شوک در سراسر زمین می گذرد. اندازه موج ضربه ای اصلی چشمگیر است و کل عرض خوشه کهکشانی را در مجموع 6.5 میلیون سال نوری می پوشاند. برای مقایسه، کهکشان راه شیری، کهکشانی که ما در آن زندگی می کنیم، بیش از 60 برابر کوچکتر از این موج ضربه ای است.
این مشاهدات منحصر به فرد با استفاده از تلسکوپ رادیویی جدید MeerKAT در آفریقای جنوبی انجام شده است. این تلسکوپ متشکل از 64 صفحه رادیویی مجزا با قطر 13.5 متر و پراکنده در مساحت 8 کیلومتر است. پروفسور فینوگانوف از دانشگاه هلسینکی که در این تجزیه و تحلیل شرکت کرده است، گفت: “وجود شوک در آبل 3667 با تغییرات ناگهانی در خواص گاز داغ شناسایی شده توسط اشعه ایکس، رادیوگرافی که توسط رصدخانه مشاهده می شود، تشخیص داده می شود.” “XMM-Newton مونتاژ شده است.”
منبع: scitechdaily
ترجمه: مصطفی جرفی فرارو
[ad_2]